Logo De Waegeneer Parketvloeren

Massief parket

Tijdloos omwille van de kracht en charme, en de onuitputtelijke mogelijkheden.

Massief parket staat voor vol houten vloeren. Het verschil zit in het materiaal en de legwijze. 

Wij zijn verdeler van massief parket import Frankrijk, België en overige Europese herkomst voor wat de eiken vloeren betreft. Andere en exotische houtsoorten zoals wengé, bamboe, afrormosia, afzelia, jatoba, notelaar, grenen, lariks, pitch-pine, esdoorn, es, olm, teak etc. importeren we zowel Europees als niet-Europees. FSC gecertificeerd hout of hout met PEFC-label zijn in assortiment beschikbaar. 

Zoek je smalle parketplanken, of net heel breed? Of denk je eraan om je parket in wisselende breedtes te plaatsen? Bij massief parket is vrijwel niets onmogelijk. Standaard kiezen onze klanten vaak voor een vaste breedte van 14 of 18cm, of een wisselende breedte van 12-14-18cm. 

Massieve plankenvloeren worden steeds geproducered in wisselende lengtes. Dat wil zeggen dat de planken bijvoorbeeld gemiddeld van 40 tot 240cm lang zijn. 

Hieronder geven we alvast wat info over de verschillende types massief parket. Maar maak je geen zorgen als je het bos niet door de bomen ziet. Kom eens langs, wij beantwoorden je vragen en zoeken voor jou naar het massief parket van je dromen. 

Traditioneel parket

Traditioneel wordt een massieve houten plank (zonder een tand-en-groef verbinding) van minimaal 6 tot 10mm verlijmd en vernageld op een houten drager.

Deze ondervloer is meestal een eiken mozaïekparket van 8mm dik.

Dit systeem (ook gekend als tapijtparket) is ontwikkeld om het krimpen en uitzetten onder invloed van temperatuur- en vochtigheidswisselingen te minimaliseren. De onderparket bevordert door zijn structuur de stabiliteit. 

Houten plankenvloeren

Bij massief houten plankenvloeren van 14mm en dikker met tand-en groef-verbinding rondom (messing en groef) kan in de groef lijm aangebracht worden en wordt er blind vernageld op een constructie van balken of wordt er rechtstreeks verlijmd op de ondergrond.

In de volksmond ook wel 'plancher' (planché) genoemd. 

Denk maar aan prachtige eiken kasteelvloeren, grenen plankenvloeren in herenhuizen enz.

Motiefparket

Sommige massieve houten vloeren bestaan uit kleine stroken massief hout dat vooraf in houten tegels in een bepaald patroon worden samengevoegd. Mozaïekparket is bijvoorbeeld beschikbaar in verschillende motieven zoals: parrallel, Engels verband of dambord.

Legwijze 

Visgraat? Stroken? Hongaars punt?

Behalve door de keuze van het materiaal wordt er bij massief parket ook een verschil gemaakt door de legwijze.

Meest voorkomend worden de planken evenwijdig naast elkaar geplaatst.

Wanneer men echter bijvoorbeeld over visgraatparket spreekt, vertrekt men vanuit een hartlijn en plaatst men de planken dusdanig onder een hoek van 90° dat de koppen elkaar raken in V-vorm.

Bij Hongaars Punt wordt de kopse kant machinaal 45° afgezaagd.