Massief parket

Massief parket staat voor vol houten vloeren. Het verschil zit in het materiaal en de legwijze. Hieronder specifiëren wij alvast enkele termen i.v.m. massief parket.

Bezoek ons om een antwoord te krijgen op al je vragen. 

Traditioneel parket

Traditioneel wordt een massieve houten plank (zonder een tand-en-groef verbinding) van minimaal 6 tot 10mm verlijmd en vernageld op een houten drager. Deze ondervloer is meestal een eiken mozaïekparket van 8mm dik. Dit systeem (ook gekend als tapijtparket) is ontwikkeld om het krimpen en uitzetten onder invloed van temperatuur- en vochtigheidswisselingen te minimaliseren. De onderparket bevordert door zijn structuur de stabiliteit. 

Houten plankenvloeren

Bij houten plankenvloeren van 14mm en dikker met tand-en groef-verbinding rondom (messing en groef) kan in de groef lijm aangebracht worden en wordt er blind vernageld op een constructie van balken of wordt er rechtstreeks verlijmd op de ondergrond.

In de volksmond ook wel 'plancher' (planché) genoemd.

Motiefparket

Sommige massieve houten vloeren bestaan uit kleine stroken massief hout dat vooraf in houten tegels in een bepaald patroon worden samengevoegd. Mozaïekparket bijvoorbeeld is beschikbaar in verschillende motieven als: parrallel, Engels verband of dambord.

Legwijze 

Behalve door de keuze van het materiaal wordt er bij massief parket ook een verschil gemaakt door de legwijze. Meest voorkomend is de planken evenwijdig naast elkaar te plaatsen. Wanneer men bijvoorbeeld echter over visgraatparket spreekt, vertrekt men vanuit een hartlijn en plaatst de planken dusdanig onder een hoek van 90° dat de koppen elkaar raken in V-vorm. Bij Hongaarse Punt wordt de kopse kant machinaal 45° afgezaagd. 

Interesse in Massief parket?

Aarzel niet en stel uw vraag via ons contactformulier:

Contacteer ons nu